ORTADONTİK TEDAVİ
Diş çene ilişkilerinin uyumsuzluğu ya da çeşitli sebeplere bağlı iskeletsel anomelilerle meydana gelen estetik ve fonksiyonel bozuklukların giderilmesi , erken dönemde teşhis edildiğinde oluşumunun engellenmesi için yapılan tedavileri kapsar.
Çocukluk döneminde uzun süreli dil, dudak , parmak emme alışkanlıkları , biberon kullanımı, süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesi gibi sebeplerle dişlerin kayması, gelisimin bozulması söz konusu olabilir.
Hafif çapraşıklar ya da bu tarz sorunlar hareketli ve sabit apereyler ile kolayca çözülür ve önlenir.
Genetik aktarımlar ya da bazı iskeletsel hastalıklar sebebiyle bireyin çene gelişimi etkilendiyse bebeklik , çocukluk, ergenlik dönemi tedaviler ile küçük olan çenenin gelişmesi, hızlı büyüyen çenenin durdurulması ile büyüme yönlendirmesi yapılarak ileride oluşacak sorunlar engellenir. Bunun için geç kalındığında orto cerrahi iş birliği ile çözüm sunulur.
Ortodontik tedaviler sadece fonksiyonel ve estetik açıdan da değil genel ağız sağlığı açısından da önemlidir. Çapraşık , ayrık , devrik , dişlerde ağız bakımı ve sistemik hastalıklar gibi etkenlerin bir araya gelmesiyle periodental hastalıklar ve buna bağlı diş kaybı riski artar.
Hasta tellerin ve braketlerin oluşturduğu görüntüden rahatsız oluyorsa beyaz porselen braketler , içerden telleme olan lingual braket sistemleri , şeffaf plak tedavileri uygun olan vakalarda tercih edilir.
Tedavi sürecini ve sonra ki pekiştirme dönemini ise hastanın tedavi öncesi bozukluğu belirler. Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur.